Ik staar al een tijd naar een blanco scherm. Graag vertel ik jullie over mijn missiereis naar Brazilië maar ik weet niet zo goed waar te beginnen. We hebben zoveel gezien en meegemaakt. Maar ‘first things first’, hoe kom ik erop om naar Brazilië af te reizen? Brenda, Co-founder van One in Him Foundation, ken ik inmiddels een jaar of 5 a 6 persoonlijk. Zij werkt als ALS verzorgster en op deze wijze ben ik met haar in contact gekomen. Drie jaar terug startte zij samen met haar man Johan de Foundation. Regelmatig organiseren zij One Events maar ook Missie reizen, oa naar Roemenië en Brazilië. Ga je mee Brenda vroeg op een gegeven moment of ik mee ging om een reis te fotograferen. Dat wilde ik wel! En zo doende ben ik van 23 oktober tot en met 5 november in São Paulo Brazilië  geweest met ca 25 missionarissen. Wat we allemaal beleefd hebben is eigenlijk te veel om op te noemen. Zo hebben we allemaal wel een auto-avontuur te vertellen (Brazilianen rijden als duivels). Maar belangrijker zijn onze bezoeken aan de verslavingsklinieken, weeshuizen, kerken en de favela’s geweest.

Missie
De missie van de Foundation is ‘Gods liefde handen en voeten geven…..in woord & daad!’ Dat zien de missionarissen voornamelijk terug wanneer ze naar de favela’s gaan.  Het woord favela beschrijft een stedelijk gebied met een lage levensstandaard en waar de bewoners van lage inkomens moeten rondkomen. Hoewel de meeste huizen van steen zijn gebouwd, zijn er ook huizen gebouwd van bijeengesprokkeld hout, (gestolen) verkeersborden en andere materialen. Officieel is een favela een stedelijk gebied waar de huizen clandestien gebouwd zijn. Brazilië kent een wet die bepaalt dat zodra een bouwsel een dak heeft het een huis is; en huizen mogen niet verwijderd worden. (Bron: wikipedia)

Indrukwekkend
Wat je in de favela’s ziet is indrukwekkend. Dat mensen genoodzaakt zijn om zo te leven is niet voor te stellen. Huizen bestaan soms uit steen maar als je pech hebt dan bouw je een huis met cardboard en golf (dak)platen. Keuken en woonkamer is vaak in één en soms zie je daar ook een douche, afgescheiden middels een gordijn. Slaapkamers zien er even smoezelig uit. Wij zijn bij een aantal bewoners naar binnen geweest, hebben voor hun gebeden en een voedselbon achtergelaten. Het voedselpakket kunnen ze dezelfde dag nog ophalen bij het afgesproken punt. De eerste keer waren er 100 pakketten uit te delen. Natuurlijk veel te weinig. Er werden mensen teleurgesteld en zo wij ook.

Nog een keer terug
Nadat we de teleurstelling hadden verwerkt heeft de Foundation een oproep gedaan op social media om vooral meer donaties te doen. Met deze giften kunnen we dan weer extra voedselpakketten kopen en weggeven. En zo geschiedde. Al snel druppelde de giften binnen en 4 dagen later stonden we weer in de favela. Dit keer konden we 120 pakketten uit delen aan mensen die we eerder teleur hebben moeten stellen. Dat gaf al een veel beter gevoel!

Liefdevol
Toen we de tweede keer in de Favela waren en oa hotdogs en koffie gingen uitdelen deden we dat ook bij de verslaafden even verderop. Toen we terugliepen en stonden te kletsen zagen we een kleine jongen hinkelen. Zijn voet zag er niets best uit. Brenda werd erbij geroepen en we zijn naar de jongen op zoek gegaan. Door een kleine gang volgde wij hem naar huis. Gelukkig was zijn moeder ook thuis. Het bleek dat hij de avond ervoor kokend water over zijn voet heeft gehad. Zijn onderbeen zag er geblakerd en opgezwollen uit. De vellen hingen er letterlijk aan. De moeder had geen kans gezien om hem naar het ziekenhuis te brengen. Vanwege het ontbreken van vervoer, tijd maar ook financiële middelen. Brenda heeft de kleine jongen opgepakt en hem samen met z’n moeder naar het ziekenhuis laten brengen. Hier heeft hij 5 dagen doorgebracht. De opname schijnt geen kosten mee te brengen maar als je naar huis gaan en dan medicijnen nodig hebt, dan gaat de kassa rinkelen. Liefdevol heeft de Foundation deze kosten op zich genomen. Voordat we weg gingen zijn we nog bij het gezin gaan kijken. Zijn been zag er beter uit en had geen pijn meer. Dat is nou precies waar de Foundation voor staat:

‘Gods liefde handen en voeten geven…..in woord & daad!’ 

Wil je alle verhalen lezen? Bekijk dan de dagelijkse blog op de website van de Foundation.