Dit is Charissa

Een mooie jonge vrouw met PSMA (progressieve spinale musculaire atrofie).

PSMA

PSMA is een spier/zenuwziekte en is gerelateerd aan ALS.  PSMA leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. PSMA is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat patiënten in de loop van de tijd steeds verder achteruitgaan. Over het tempo waarin dit gebeurt, is niets met zekerheid te zeggen. Er bestaat een snelle variant en een minder snelle variant. (bron: ALS Centrum)

Tour Du ALS

Charissa heeft de minder snelle variant. Zij en haar man hebben een allerliefst dochtertje die ze natuurlijk zoals iedere moeder graag wilt zien opgroeien. Om die reden doet Charissa volgend jaar mee met de Tour Du ALS. Want met de gelden die daarmee opgehaald worden zal er uiteindelijk ooit eens een oplossing komen tegen ALS, PLS en PSMA. Charissa heeft zich al ingeschreven dus je kunt haar alvast steunen door een donatie te doen. Zodat er ook voor haar mét haar dochtertje een mooie toekomst is weggelegd.

Tatoeage

Zondag 30 juni was ook Charissa naar Wereld ALS Dag gekomen en kwam voor mijn camera te staan. Ik wist dat zij zeer recentelijk een tatoeage had laten zetten en ik vroeg haar of ze deze wilde laten zien en of ik hem mocht fotograferen. Het is een marionet geworden. Op haar facebookaccount zegt zij zelf dit erover: ‘Het voor mijn ziekte PSMA (zenuwen sterven af waardoor mijn spieren geen signalen meer ontvangen en ik langzaam verlamd zal raken. Als een marionet zonder touwtjes.)’

Natuurlijk heb ik haar gevraagd of ik de foto mocht delen, bij deze!

Inmiddels heeft iedereen die door mij op de foto is gezet een bericht gehad om de foto’s te kunnen downloaden. Wil je meer weten over ALS, bekijk dan de website van Stichting ALS Nederland.