Nog niet zo heel erg lang geleden heb ik van mijn stiefzoon twee nieuwe oude camera’s gekregen. Waar komt uberhaupt die fascinatie voor canera’s vandaan? Buiten mijn “werkgereedschap” heb ik nog een aantal werkende analoog camera’s, een mini Instax en nu dan ook 2 “antieke” camera’s!

Het linker model is de Baby Brownie Special en dateert uit  1939. De Brownie is de naam van een lang lopende serie van eenvoudige en goedkope camer’s gemaakt door Eastman Kodak. De Brownie maakte betaalbaar fotograferen populair en introduceerde het concept van de moment opname. Door zijn eenvoudige bediening en de prijs van $ 1,- was het de bedoeling om een camera te maken welke iedereen kon veroorloven en gebruiken, vandaar de slogan: “Je drukt op de knop, wij doen de rest.” (Bron wikipedia)

Het rechter model is de Nettar II 518/16 en dateert uit 1949. Als ik naar de specificaties kijk op Wikipedia zou het de 518/16 IIb Novar Anastigmat 1:4.5/75mm in Pronto moeten zijn. Op de voorkant van de camera staat het Zeiss Ikon logo en op de “deur” staat het Nettar logo. Hier een mooie link naar een reclame poster uit cira 1934 van eerder uitgekomen Nettar’s…..

De Baby Brownie krijg ik niet open, de Nettar wel. Misschien toch eens kijken of ik daar nog een foto uit krijg……
Deze krijgen ook een plekje in mijn studio. Wat is jullie passie?