Psoriasis
Ik weet eigenlijk niet eens meer hoe lang ik een deels ‘ongewone’ huid heb. Twintig jaar? Het begon met een paar kleine plekjes. Een dermatoloog gaf er het label psoriasis aan, zodat het in een hokje past. Tegenwoordig is de oppervlakte een stuk groter en zijn het vooral de armen waar mijn huid anders is als ‘standaard’.

Huid
Concreet: de huid van ieder mens vernieuwt eens per ongeveer 27 dagen. Daar zie en merk je (bijna) niets van. Mijn lichaam (het afweersysteem) is iets fanatieker. De vernieuwing van mijn huid gaat zo snel dat er korstjes/schilfers ontstaan. Daardoor is het voor de buitenwereld zichtbaar en dat kan soms best ongemakkelijk zijn.

Nieuwsgierig
Zoals een meisje dat naar mijn armen keek. Voor die leeftijd aardig subtiel, maar niet onopgemerkt. Terwijl ze wegloopt, zie ik dat ze haar moeder wat vraagt en naar mij kijkt/wijst. De meeste kinderen zijn echter nieuwsgierig(er) en ongedwongen. Zij durven meestal te vragen wat er is. Na een korte uitleg is het ‘klaar’ voor ze en gaan ze verder. Zonder oordeel. Tijdens een buurt bbq waren het de kinderen die durfden te vragen waarom mijn huid anders was dan die van hun. Daarna waren er een paar ouders die durfden (door) te vragen. De meeste volwassenen kijken, ontwijken, roddelen, tot zelfs klagen bij personeelszaken.

Er is daardoor een tijd geweest dat ik vooral rekening hield met mijn omgeving; zorgen dat er niets of in ieder geval zo min mogelijk te zien was van mijn ‘afwijkende’ huid.

Stoer
Kreeg onlangs een opmerking dat het “stoer” was dat ik in t-shirt durfde te lopen. Ergens vond ik het een mooi compliment. Maar ik realiseerde me gelijk ook dat het eigenlijk idioot is om het ‘stoer’ te noemen. Waarom ‘stoer’? Er lopen zo veel mensen in t-shirt, zeker met warm weer. Waarom is het dan ‘stoer’ als ik het doe?